Proléváme-li čas od času kuchyňské odtoky slanou vodou, neusazuje se na nich mastnota.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme a škvarečky vyndáme. Do tuku dáme nadrobno nakrájenou
Přivedeme do varu vodu se solí a asi na minutu do ní vhodíme petržel. Vyjmeme ji, propláchneme studenou
Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne Tato omáčka je vhodná ke kuřecímu masu.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, přidáme trochu tymiánu a bobkový list
Vše smícháme a necháme aspoň jeden den před použitím odležet. Potřete maso před dohotovením a sundáním
Vše zvolna vaříme cca hodinu. Používáme se na hotové jídlo ještě na grilu, ale už za snížené teploty
Tuto omáčku povaříme a podle chuti okyselíme trochou Omáčka je vhodná k pečenému masu.