Prémiový obsah ★★★ 915 čtenářů Přidat komentář

Žitné Slejšky

20 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Žitné Slejšky

  1. Do mísy dáme žitnou mouku, pšeničnou krupici a osolíme.
  2. Přidáme studenou vodu a žloutek a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Vlhkýma rukama z něj tvoříme šišky, které dáváme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, povaříme je ještě 5 minut a poté vytáhneme a omastíme máslem nebo olejem.
  4. Podáváme na slano se slaninou nebo na sladko s mákem a podobně.
  • 200 g mouka (žitná celozrnná)
  • 100 g krupice (pšeničná hrubá)
  • vejce
  • 300 ml voda
  • sůl
  • máslo (nebo olej)

Domácí moučkový cukr

Nemáme-li k dispozici moučkový cukr, je možné jej vyrobit pomletím cukru krupice v el.

mlýnku na kávu.

Pokud navíc do cukru nasypeme i trochu vanilkového, bude mletý cukr výrazně a příjemně vonět.

Žitný chléb
766
sandra
★★★

Žitný chléb

Příprava zápary: Smíchejte a ihned přikryjte fólií, aby se voda neodpařovala, už tak to jde míchat ztuha

Žitné perníčky
6.7K
Redakce Recepty.eu
★★★

Žitné perníčky

rozmíchané ve žloutku, citrónovou kůru a pak zamícháme žitnou

Šlejšky
106
Vareni.cz
★★★

Šlejšky

Podle chuti šlejšky dosolíme, opepříme, osvěžíme případně

Vydatný žitný chléb
805
anet.ruzicka

Vydatný žitný chléb

Z kvasnic, cukru, 250 ml vlažné vody a trochy mouky uděláme kvásek. Mouku a sůl vsypeme do mísy, uděláme

Žitné bulky se sezamem
281
tetalenka

Žitné bulky se sezamem

Z droždí, 125 ml vlažné vody, špetky cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, strouhanku

Chléb špaldovo - žitný
358
nikolka
★★★

Chléb špaldovo - žitný

Smíchejte mouky, přidejte vodu, droždí a kvásek. Vypracujte hladké těsto a vytvarujte bochník. Poté nechte

Pšenično-žitný chléb
704
anet.ruzicka

Pšenično-žitný chléb

Jako první si připravíme omládek, všechny suroviny na něj vložíme do mísy a dobře umícháme. Mísu přikryjeme

Žitné housky se semínky
23
tetalenka

Žitné housky se semínky

Připravte si kvásek - lehce ohřejte vodu, přidejte cukr a droždí. Rozmíchejte a nechte droždí aktivovat

Žitný chléb pro začátečníky
77
anet.ruzicka
★★★

Žitný chléb pro začátečníky

Suroviny na rozkvas smícháme ve větší míse, přikryjeme, aby nám rozkvas neosychal a necháme 12 hodin

Hrubý žitný chléb
1.8K
redakceTerka
★★★

Hrubý žitný chléb

Rozdrobíme droždí a umícháme s vlažnou vodou. Všechny suroviny smícháme ve velké míse a propracujeme

Kynutý žitný chléb
3.9K
redakceTerka

Kynutý žitný chléb

Přísady smícháme, zaděláme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout až 4 hodiny

Brownies z žitné mouky
1.7K
Redakce Recepty.eu
★★★★

Brownies z žitné mouky

Do kastrolku nebo vodní lázně dáme tuk, cukr, vanilkový cukr a kakao. Mícháme, dokud se vše nerozpustí

Komentáře

  1. Avatar
    kacah

    Těsto jsem měla moc řídké, aby z něj šly dělat šišky. Protlačila jsem ho přes haluškovač a vznikly mi špecle, taky dobré.